Gå til hovedindhold

Vuggestuen Bjørnbaksvej

Et fællesskab er sted, hvor man føler sig hjemme - så hos os skal alle børn føle sig betydningsfulde i fællesskabet.

Bygningen set ude fra
  • Læs op

Indhold

    I vores vuggestue er vi optaget af, at alle skal opleve sig som en del af et udviklende fællesskab, hvor der er plads til at være den, man er. Vi ved, at tryghed og positive relationer er forudsætning for, at børnene trives og udvikler sig. Derfor møder vi altid barnet med tillid, troen på den gode intention og glæde. 

    Vuggestuen Bjørnbaksvej er et sted, hvor en stor del af hverdagen er at leve livet sammen med andre og øve sig på de små ting i hverdagen. F.eks. selv at kravle op på stolen, blive uvenner og venner igen, selv hælde sin mælk op, trække strømpen af eller forsøge at tage en gummistøvle på, som man har fundet i garderoben – kort sagt øve sig og lære til livet. 

    Vi tilstræber at tilgodese alle børns behov i hverdagen, og derfor tilbyder vi store som små børnefællesskaber enten på stuen, som er den trygge base, eller på tværs af huset for de børn, som har gavn af at komme ud i en lidt større verden. 

    Vi ser legen og det legende som barnets primære ‘arbejde’. Legen er derfor også personalets primære opgave at understøtte. 

    Vi har fokus på de små øjeblikke, hvor barnet gennem leg og sansning oplever at mestre og glædes. 

    Vi har ”haver” på naturcenter Sølyst, som vi plejer med små grupper af børn to gange om ugen. Transporten foregår på ladcykler. 

    Forrige Næste

    Vuggestuen Bjørnbaksvej har til huse i dejlige grønne omgivelser. 

    Vi er beliggende i et roligt område, og vores store velholdte hus og legeplads omkranses af en skov med spejderhytte. Vi ligger tæt på parken, Viby kirke og kirkegård og tæt på andre af dagtilbuddets institutioner. 

    Vores hus har 4 stuer og et fællesrum, som er kernen i huset. Vi er normeret til 48 børn. 

    Stuerne hedder grøn, blå, grøn og lilla. Lilla er for husets ældste børn. 

    Børnene og personalet er tilknyttet en fast stue, men vi arbejder med åbne døre i løbet af dagen, så børnene selv kan være med til at vælge, hvor og med hvem de vil lege. 

    Vuggestuen åbner kl. 6.30, hvor der er mulighed for at få morgenmad frem til kl. 7.15. Langsomt fyldes huset af børn og personale. Vi er opmærksomme på at give alle børn en god og tryg velkomst. 

    Kl. 9.00 har alle stuer samling. Dette er en fællesstund for stuens børn og voksne, hvor børnene ser hinanden, synger sammen eller har et fælles tema, som de taler ud fra. Vi har f.eks. sangkufferter og bordeventyr. 

    Om formiddagen tilbydes børnene leg i mindre grupper. De mindre grupper giver børnene mulighed for at være i nærværende relationer. Legen kan foregå mange steder: på badeværelset hvor dukkerne pusles, ved bordet hvor der leges med magisk sand, eller i fællesrummet hvor der plads til at få pulsen op. Nogle dage går eller cykler vi på tur ud i byen og bliver inspireret af det, vi ser og oplever. 

    Vi har flere projektuger i løbet af året, hvor vi fordyber os i forskellige emner og giver den gas med f.eks. musik der ender i en rock og rytme-festival. Vi er hus med mange initiativer og mange muligheder. 

    Vi bestræber os på, at alle er ude hver dag. Det betyder, at det er vigtigt, at børnene har tøj med til alt slags vejr. 

    Hver fredag har vi bål på legepladsen, og der laves brød eller andet godt over ilden. Det er en hyggelig stund, hvor der snakkes, mens vi sanser røgen  

    Kl. 10.30 finder vi frokosten frem. Børnene øver sig i at smøre maden selv – naturligvis med hjælp fra de voksne. Måltidet er en vigtig del af den pædagogiske hverdag, hvor alle sanser er i spil samtidig med, at barnet motiveres og inspireres til at smage ved at se, hvad andre børn spiser. 

    Kl. 12 sover de fleste... men de, som har taget en formiddagslur, er måske ved at stå op. 

    Kl. 12-14 er der fokus på små legefællesskaber og muligheder for de børn, der er vågne på dette tidspunkt. 

    Kl. 14 spiser børnene madpakker, som de har haft med hjemmefra. 

    Herefter er de fleste børn på legepladsen, hvor vi som voksne understøtter det, som børnene er optaget af. 

    Hen ad eftermiddagen siger vi farvel til små og store. Mandag og fredag lukker vi kl. 16.30. Tirsdag, onsdag og torsdag lukker vi kl. 17.  

    I Vuggestuen spiser børnene flere måltider om dagen. Noget af maden sørger vi for. Resten sender du med dit barn. 

    Hvis barnet ikke har spist morgenmad hjemmefra, er der mulighed for havregryn, havregrød eller rugbrød mellem kl. 6.30 og 7.15 i vuggestuen. 

    Kl. 8.30 spiser børnene frugt, som de har medbragt hjemmefra. Det skal være skåret i tynde både og skrællet, så vi undgår kvælingsfare 

    Kl. 10.30 er det tid til frokost. Frokosten leveres af cateringfirmaet Lille Dyrgaard Madhus og gårdbutik, og maden består af rugbrød med diverse slags pålæg, frugt og grønt. Maden leveres på fade, og det er muligt for børnene selv at øve sig i at smøre og hælde op. 

    De yngste tilbyder vi mos; enten som helt måltid eller som supplement til rugbrød. 

    Kl. 14 spiser børnene igen - denne gang de madpakker, de har med hjemmefra. 

    Måltiderne er en stor del af den pædagogiske hverdag. Vi vægter, at måltidet spises i mindre grupper, og der er en god stemning omkring bordet. 

    Vi stemmer om det

    Du er som forælder med til at bestemme om, der skal være en fælles, selvbetalt frokostordning, eller om børnene kun skal have med madpakker med. Du stemmer om det hvert andet år. 

     

    Læs mere om mad og måltider under aarhus.dk/kost

    Barnets udvikling og trivsel er vores fælles ansvar. Derfor vil vi rigtig gerne, at vi har et tæt samarbejde om dit barn. 

    I praksis betyder det, at vi hver dag tilstræber mundtligt at give dig en lille flig af dit barns dag med hjem. 

    Det er værdifuldt for os, at vi har et åbent og ærligt samarbejde – så kom endelig med det, som du har på hjerte. 

    Når vi modtager nye børn, foregår det altid i et tæt samarbejde med forældrene. Vi har en bred erfaring i at modtage børn, men du kender dit barn bedst. Sammen finder vi brugbare løsninger til barnets bedste. 

    Vi forventer, at du som forælder engagerer dig positivt i vuggestuen. F.eks. ved at deltage i og bidrage ved arrangementer, som personalet eller forældrerådet laver.

    Forældresamtaler

    Når dit barn starter i vuggestuen, har vi en samtale, hvor du fortæller alt, hvad du tænker, vi skal vide om dit barn. Efter tre måneder inviteres du igen til en samtale om dit barns opstart og trivsel. 

    Inden dit barn skal i børnehave, afholder vi en sidste samtale. Denne samtale tager udgangspunkt i et materiale, som er udarbejdet af Aarhus Kommune, og vi taler om dit barns udvikling og trivsel både hjemme og i vuggestuen. 

    Du er altid velkomne til at bede om en samtale. 

    Få indflydelse på hverdagen

    I vores forældreråd har du gode muligheder for at få indflydelse på dit barns hverdag i afdelingen. Hvis du også deltager i bestyrelsen, får du indflydelse på dagtilbuddet som helhed.

    Forældrerådet

    Forældrerådet består af fem forældrerepræsentanter, suppleanter og en pædagog. Lederen deltager på forældrerådsmøderne, men har ingen stemmeret. Der afholdes ca. 4 forældrerådsmøder om året. 

    Forældrerådet vælger en forældrerepræsentant til at sidde i den fælles bestyrelse for Viby-Rosenvang Dagtilbud. Bestyrelsen er for hele dagtilbuddet og består af forældrerepræsentanter fra alle afdelinger, personalerepræsentanter og dagtilbudslederen. Bestyrelsen mødes ca. 4 gange årligt. 

     

    Se, hvad vores bestyrelse i dagtilbuddet arbejder med under Fælles i dagtilbuddet.

    Dit barns trivsel er afgørende for os. Vi møder børnene med varme, tillid og respekt. Det betyder i praksis, at barnet bliver mødt af nærværende voksne med en imødekommende og venlig omgangsform – eller sagt på en anden måde, at barnet mødes med en respektfuld og anerkendende holdning. 

    Vi er en personalegruppe, som altid er i udvikling, og vi bruger informationer om børnenes trivsel til at udvikle, ændre eller forfine vores praksis. Vores fælles arbejdsgrundlag er ”Den pædagogiske læreplan”. Den vi bruger til at sætte retning for at sikre alle børns trivsel, læring, udvikling og dannelse. 

    Vi ser hvert barn som unikt – dvs. vi respekterer børnenes forskellige personligheder og støtter det enkelte barn i at blive så dygtigt, som det kan. Det betyder også, at vi behandler børnene forskelligt for at behandle dem ens 

    Vi tror på, at alle har ressourcer at bidrage med ind i et stærkt fællesskab. 

    Læs mere om vores arbejde med børnenes udvikling og trivsel under Fælles i dagtilbuddet.

    Vi arbejder hele tiden på at udvikle vores pædagogiske arbejde. Det kan du læse mere om her:

     

    Sidst opdateret: 9. juli 2024